Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film