Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino Niemcy
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.